RU | UA
Сертифікат офіційного дистриб'ютора Сертифікат офіційного дистриб'ютора Henkel Loctite

Особливості роботи з продуктами Loctite

1) Використання продуктів Loctite з питною водою:

В даний час з питною водою дозволено використовувати такі продукти:
Чехія 243, 5331, 577, 638
Німеччина 243, 5331, 55, 586
Польща 401, 406, 415, 416, 454, 460, 480, 495, 496, 510, 518, 542, 573, 574, 577, 601, 603, 620, 638
Швейцарія 55
Великобританія 221, 222, 225, 241, 242, 245, 270, 275, 290, 312, 406, 415, 424, 495, 158801, 510, 542, 4 6

2) Використання продуктів Loctite для герметизації труб з газом:

З газом дозволено використовувати такі продукти
Італія 55
Німеччина 2701, 5061, 511, 5331, 542, 55, 577, 620, 638
Норвегія 55
Швейцарія 5061, 511, 542, 620

3) Токсичність продуктів Loctite:

Більшість продуктів Loctite мають мінімальну токсичність. Іноді у людей з підвищеною чутливістю можливе невелике подразнення шкіри після тривалого або неодноразового контакту з продуктами Loctite. У праймерах і активаторах Loctite міститься розчинник, який може вплинути на самопочуття, тому ці продукти слід використовувати тільки в добре вентильованому приміщенні.

4) Змішування продуктів Loctite:

Компанія-виробник не рекомендує змішувати продукти Локтайт. Для контролю міцності, швидкості полімеризації та в’язкості існує велика різноманітність продуктів.

5) Наявність трихлоретилену* серед продуктів Loctite?

Трихлоретилен був повністю виключений з продуктів Локтайт і розчинників, що чистять.
(Трихлоретилен – потужний наркотичний засіб, що часто використовується в індустрії як промисловий розчинник).

6) Видалення рідких продуктів Локтайт:

Більшість органічних розчинників ефективні при видаленні анаеробних та ціаноакрилатних клеїв. Найчастіше використовуються хлоровані розчинники. Метилетилкетон та ацетон підходять для клеїв швидкого затвердіння.

7) Видалення зафіксованого кріплення та видалення надлишок клею:

Якщо кріплення не вдається витягти ручним інструментом, потрібно нагрівати. Для руйнування стандартних анаеробів потрібна температура 170 C і від; для високотемпературних анаеробів 260 C. Для нагрівання найчастіше використовується фен або пропанова пальник. При демонтажі слід дотримуватися обережності через високу температуру деталей. Після демонтажу та охолодження, затверділий матеріал можна видалити механічним шляхом (наприклад, металевою щіткою).

8) Чи збереже клейове з'єднання міцність протягом 5, 10, 20 років?

Дуже важко провести випробування на довговічність; Існують різні методи прискорених випробувань довговічності клейового з’єднання. Деякі їх мають на увазі вплив високої температури, термічну втому, вологість. Єдиний спосіб переконатися, що клей витримає протягом 10 років — витримка деталей тривалий час. Найкращий спосіб оцінки старіння сполуки – порівняти нові продукти з відомими властивостями та визначити характеристики при випробуваннях на старіння. Чим довше передбачається використовувати з’єднання, і що важливіше його роль, то важливіше таке випробування.

9) Зменшення парів ціаноакрилатів*?

Для зниження дратівливих парів достатньо використовувати продукти Loctite зі слабким запахом і низьким ореолом, поряд із застосуванням ручного, напівавтоматичного та автоматичного дозуючого обладнання.
* циноакрилат – ефір цианоакрилової кислоти, у побуті має назву «суперклей»

10) У деяких випадках при використанні клею швидкого затвердіння навколо клейового шва з'являється білий ореол. Він небезпечний? Як його можна видалити і як запобігти його подальшій появі?

Цей ефект називається «блюмінг». Він проявляється при полімеризації ціаноакрилатів. Блюмінг зазвичай з’являється за максимальної відносної вологості повітря. Він може бути викликаний нанесенням надмірної кількості активатора, який збільшує швидкість полімеризації продуктів Loctite. У деяких випадках кінцевий користувач, не чекаючи повної полімеризації продукту, поміщає з’єднання в закрите місце, що не дає парам повністю розвіятись.
Рішення:

  • Продукти зі слабким запахом та низьким ореолом. Вони спеціально створені для зменшення ореолу та зниження матовості
  • Наскрізна вентиляція від вентилятора для забезпечення циркуляції пари, без їх осідання на клейовому з’єднанні
  • Зниження вологості. Використання влагопоглинача – добрий спосіб підтримки постійної вологості повітря. Вологість, що рекомендується 40-50%
  • Нанесення меншої кількості клею та/або активатора

11) Видалення продуктів Loctite:

Процедура очищення завислаіт від матеріалів, що склеюються. Найчастіше для видалення блюмінгу підходить ацетон. Однак не забувайте, що при використанні ацетону на пластмасі можливе тріщиноутворення від напруги.

12) Чому компанія Loctite заповнює анаеробами пляшечки на 50 і 250 мл тільки на половину?

Насправді в кожній упаковці точно 50 мл і 250 мл клею. Наповнюваність пляшечок на половину, тому що для запобігання затвердінню анаеробів необхідне повітря. Тюби Локтайт 50 і 250 мл, завдяки повітропроникним стінам, дозволяють анаеробам «дихати».

13) Чи агресивні продукти Loctite по відношенню до термопластів?

Деякі анаеробні продукти Локтайт агресивні до термопластів. Загалом анаероби не роз’їдають термореактивну пластмасу. Зазвичай ціаноакрилати не викликають тріщиноутворення від напруги і не роз’їдають термореактивну пластмасу. Полімеризація настільки швидка, що тріщиноутворення від напруги не виникає.

14) Підготовка поверхні перед використанням продуктів Loctite.

При використанні фіксаторів різьблення та багатьох герметиків допустима поверхня з тонким шаром олії без попередньої підготовки. Для склеювання необхідно лише видалення великої кількості мастила чи бруду. Якщо ви використовуєте конструкційні клею та клею швидкого затвердіння Локтайт, то для визначення достатнього ступеня підготовки поверхні необхідно провести випробування. Зазвичай кінцевого користувача слід вибирати найменш складний метод обробки поверхні. План випробування якості підготовки поверхні можна знайти у специфікаціях Локтайт. Найкраще готувати поверхню з очисником Локтайт.

15) Вплив активаторів Loctite на міцність анаеробних продуктів Loctite?

Активатори Локтайт – не “праймери” з тієї точки зору, що вони збільшують міцність як ґрунтовка. Активатори впливають на швидкість полімеризації і тому можуть трохи збільшувати або зменшувати міцність продуктів, не значний. Точні дані можна знайти у специфікаціях; перед збиранням рекомендується провести випробування.

16) Як довго активатори Локтайт триматися на поверхні деталей?

Життєздатність кожного активатора/праймера різна. Активатор 7649 може знаходитись на поверхні деталі протягом одного тижня. Інші активатори та праймери Локтайт мають меншу життєздатність, від кількох хвилин до кількох годин. Дивіться специфікацію, щоб дізнатися про життєздатність.

17) Використання активатора:

Здебільшого в цьому немає необхідності. Зазвичай треба активувати та ґрунтувати одну поверхню, з нанесенням клею на підготовлену або непідготовлену поверхню. Активація та ґрунтовка обох поверхонь потрібна в тих випадках, коли потрібно прискорити полімеризацію або якщо зазор у клейовому шві більший або дорівнює 0,015 мм.

18) Термін придатності для зберігання продуктів Локтайт у холодильнику:

Термін придатності клеїв швидкого затвердіння Локтайт збільшиться, якщо перед відкриттям зберігати їх у холодильнику. Зберігання анаеробних продуктів за низької температури вплине на їх термін придатності. Інформація щодо умов зберігання вказана на етикетці.

19) Кількість клею, що наноситься:

Тільки щоб заповнити клейовий шов. Надлишки продукту будуть лише зайвими витратами, можуть призвести до забруднення поверхні та викликати проблеми при очищенні. Автоматичне обладнання нанесення продуктів допоможе проконтролювати використання продуктів.

20) Фарбування затверділих силіконів Локтайт:

Фарбування краще проводити перед нанесенням силікону. Незважаючи на те, що більшість силіконів мають гарну адгезію до пофарбованих поверхонь, фарба не триматиметься на силіконі.

21) Корозія при використанні продуктів Локтайт?

Зазвичай продукти Локтайт не викликають корозії. Оцтові силікони спричиняють незначну корозію електронних компонентів.

22) Чи можлива термополімеризація продуктів Loctite?

Так. Нагрів прискорить полімеризацію більшості продуктів Локтайт і може збільшити міцність конструкційних клеїв. Комбінація тепла та нагріву допомагає досягти оптимальної швидкості полімеризації. Термополімеризація не допустима для клеїв швидкого затвердіння.

23) Продукти Loctite для склеювання поліетилену, поліпропілену, матеріалів Viton або Teflon:

У більшості випадків такі поверхні як Teflon, поліетилен і поліпропілен важко клеяться, і вимагають попередньої підготовки поверхні для досягнення бажаної міцності з’єднання . Для склеювання вищезгаданих матеріалів необхідно спочатку підготувати, а потім склеїти суперклеєм Локтайт 400 серії.

24) Провідні клеї продуктів Loctite:

Серед продуктів Локтайт є і теплопровідні та електропровідні матеріали.

25) Вплив радіації на продукти Loctite:

Випробування показують, що радіація, в певних межах, не має істотного впливу на міцність і довговічність анаеробних продуктів Локтайт.

26) Продукти Loctite при кріогенних температурах:

Вплив криогенних температур робить більшість матеріалів, включаючи продукти Loctite, дуже крихкими. Тому ми вважаємо, що при низьких температурах з’єднання будуть менш стійкими до ударних навантажень. У випадку з фіксатором різьблення з’єднання буде більш стійким з продуктом Локтайт, ніж без нього. В інших випадках можна виготовити продукти стійкі до кріогенних температур, але при цьому конструкція повинна бути такою, щоб низька температура не викликала переміщень у з’єднанні та не руйнувала клейовий шов.